zondag 30 maart 2014

sparen, hoe moet dat?


 
Jullie kunnen regelmatig shopblogs bij mij voorbij zien komen, en zeker op mijn instagram staan vaak foto’s van producten die ik heb geshopt. Dat neemt niet weg dat ik ook nog heel erg veel spaar. Ik ben op het moment echt meer aan het sparen dan ooit en het lukt ook heel erg goed. naar aanleiding daarvan kwam ik op het idee om een artikel te maken over sparen. Dit zijn geen ‘regels’ hoe je moet sparen maar het zijn wel wat handige tips die ik zelf graag gebruik, en hoe ik zelf op het moment aan het sparen ben.


Wat handig is, is om eerste te beginnen met alles op een rijtje te zetten. Ik doe dit zelf erg vaak, zeker 1 keer per maand maar misschien nog wel vaker. ik zet al mijn inkomstenbronnen naast elkaar, kijk wat ik heb uitgegeven en kijk wat ik nog aan geld heb. Ik krijg zelf zakgeld van mijn ouders en ik heb daarnaast ook nog een bijbaantje.
2 rekeningen hebben is erg handig. Een spaarrekening en een gewone rekening. het geld op je gewone rekening kun je uitgeven aan wat je wil. Maar aan het geld op je spaarrekening kom je niet. Ook als je even krap bij kas zit, probeer echt niet aan het spaargeld te komen.

Geld opzij zetten is het belangrijkste anders spaar je niet. ik heb voor mezelf besloten dat ik minstens 100 euro per maand opzij zet. Ik heb geen vaste werktijden of werkdagen dus mijn loon verschilt ook best wel per maand. Het licht er dus heel erg aan wat ik per maand opzij zet. Maar ik heb dus wel het minimum van 100 euro. Het geld wat overblijft hou ik op mijn gewone rekening en is mijn loon een stuk hoger dan zet ik nog meer op mijn spaarrekening.
Geld overhouden aan het eind van de maand is natuurlijk een hele prestatie. maar geef het geld niet meteen uit omdat je het toch ‘over hebt’. Zet het geld dat je aan het eind van de maand over heb ook gewoon op je spaarrekening. Het sparen kan zo veel sneller gaan, en je zal merken dat het dan ook echt een stuk leuker word.


en natuurlijk is het ook wel belangrijk dat je niet zomaar alles koopt wat je leuk vind. Je kunt geld maar 1 keer uitgeven en bedenk goed wat je ermee doet. Ik hou per maand altijd nog wel een leuk bedrag over zodat ik nog wel gewoon leuke spulletjes kan kopen. Toch let ik ook de laatste tijd wel echt op wat ik allemaal koop. ik denk nu vaker over producten dat ik ze de volgende keer dat ik er kom ook nog wel kan kopen en dat ik er gewoon nog even mee wacht. Ik merk zelf ook dat ik het wel leuk vind als ik aan het eind van de maand geld overhoud en dat dan weer op mij spaarrekening kan zetten.

En dat zijn dingen die ik toepas om te sparen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Wat zijn jullie tips om geld te besparen?

3 opmerkingen:

  1. Leuke en handige tips! Hmm, ik heb niet echt een tip, maar ik krijg dus per week wat zakgeld en ik zet steeds 3 euro opzij. Tja, niet echt een tip. Ook neem ik steeds maar een beetje geld mee, zodat ik niet nog dat ene spulletje kan kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer ook per maand een vast bedrag opzij te zetten en verder spaar ik ook €1 per week. Lijkt misschien weinig, maar op termijn kan het wel opbrengen ;). Verder is mijn grootste tip; 2 keer nadenken voor je iets koopt. Als ik in mijn buurt ga shoppen, ga ik eerst even een dagje rondneuzen en slaap ik er een nachtje over wat ik wel of niet wil kopen. De volgende dag wil ik dan al de helft minder kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige tips! Zelf vind ik het niet heel erg lastig om te sparen, ik spaar graag voor een leuke vakantie! :)

    BeantwoordenVerwijderen