maandag 6 januari 2014

plannen. hoe moet dat?


Druk dat hebben we het allemaal tegenwoordig. Maar hoe we ermee om moeten gaan dat weten we soms niet goed. Ik zat vroeger op een basisschool waar al veel gedaan werd aan plannen, en ben ook naar een middelbare school gegaan waar je het plannen kunt ontwikkelen en veel gebruikt. Ik ben altijd al wel goed geweest in het plannen van alles en dat zorgt er echt voor dat ik niet helemaal doordraai en gek word. omdat er voor mij weer een toetsweek in de planning staat volgende week. Inspireerde dat mij om een blogpost te schrijven over hoe ik plan.


Plannen is leuk en handig maar het is zeker niet alles. Vroeger plande ik alles tot in de minuut. Ik plande mijn hele dag. Dat is ook niet goed. Plan ook weer niet teveel. Er moet ook plaats zijn voor wat spontane dingen. Het word ook saai als je je hele week al geplant heb staan en je dus eigenlijk al weet hoe heel je week gaat lopen. De spontane dingen die gebeuren zijn vaaks het leukst.

Tip nummer 1 om te plannen is een agenda. Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar ik hoor soms nog steeds dat mensen geen agenda bijhouden. Nou als ik geen agenda bij zou houden zou ik helemaal gek woorden. Ik zou afspraken niet kunnen nakomen en mijn toetsen niet goed voorbereiden. Wil je dus meer structuur en hou je nog geen agenda bij. Ga dat dan doen.

Vind ook manieren om je agenda extra overzichtelijk te maken. Ik werk vaak met verschillende kleuren markeer stiften om zo mijn agenda wat overzichtelijker te maken. Zo markeer ik de dingen voor school blauw, voor werk oranje en vrije tijd geel. Ook schrijf ik de toetsen die heb bovenaan de dag omdat ik die ook altijd het eerste uur heb. Dat maakt het ook overzichtelijk.


To-do lijstjes zijn echt de key voor het plannen! Ik ga altijd even op zondag avond met mijn agenda zitten om een to-do lijstje te maken voor de hele week. ik zet daarop wat ik op en naast school moet doen. Dat schrijf ik per dag op. Zo verdeel je de taken die je tot dan toe heb verdeelt over de week en doe je dat niet allemaal op 1 dag. Ook kan je rekening houden met drukke dagen waarop je dus zo min mogelijk andere taken erbij moet krijgen. hou ook elke dag wat ruimte vrij op je to-do list zodat je daar nog taken bij zou kunnen schrijven die er onverwachts bijkomen.

Heb je een blog is het handig om een aparte agenda bij te houden. Als ik mijn artikelen in zou plannen in mijn agenda dan zou het echt een grote rotzooi worden. ik heb een apart schriftje waar ik ook per dag in schrijf wat voor artikel er die dag online komt. Zorg er voor dat je iets vooruitwerkt zodat je niet in de knoop komt met artikelen en zodat je blog niet op nummer een komt te staan, een blog kan belangrijk voor je zijn maar school gaat voor en dat kan als je goed plant.


En als laatste is het ook belangrijk om vrije tijd te nemen. Plan je toch je hele dag vol plan dan ook wat vrije tijd in. ik merk dat ik steeds minder vrije tijd neem en altijd bezig ben met  school of met mijn blog. Je kunt bloggen ook zien als een soort ontspanning maar je moet ook echte vrije tijd nemen hoe ik dat ook wel noem. Als je altijd maar bezig ben met school, je werk of met bloggen kan je dus nooit echt andere dingen doen en dat moet ook kunnen.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Of het gewoon leuk vonden om mijn manier van plannen te lezen. Heb jij nog tips om beter te kunnen plannen, zet dat dan in de comments.

4 opmerkingen:

 1. Handige tips. Ik heb zelf ook een agenda gekocht maar ik kijk er eigenlijk nooit in..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne tips! Ik gebruik zelf een blogagenda en een gewone :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tips! Ik gebruik het liefst een agenda.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik gebruik gewoon een boekje voor het blogplannen

  BeantwoordenVerwijderen