zondag 19 januari 2014

hoe overleef ik de toetsweek?


 
Toetsweken, wie heeft er geen hekel aan? Ik vond het altijd erg moeilijk om een toetsweek te overleven zonder onvoldoendes. Ik vond het gewoon erg moeilijk om een stuk of 10 toetsen voor 1 week voor te bereiden. Maar in de afgelopen 4 jaar heb ik een hoop tips gekregen waardoor ik al een paar keer een toetsweek bijna stressloos overleeft heb en de tips deel ik graag met jullie!

Ik begin maar met een van de moeilijkste dingen die je echt moet doen wil je een toetsweek echt compleet stressloos maken. Begin op tijd met leren! Ik weet dat het echt heel erg moeilijk is. er is gewoon niet zoveel motivatie als je aan het leren ben voor een toets die je pas over 2 weken hebt. Maar begin echt op tijd. Het kost e een hoop stress als je gewoon een goeie planning maakt en je daar dan ook echt aan houd.

Maak ook een planning voor tijdens de toetsweek. Welke vakken leer je welke dag. Zo hoef je vakken die je pas vrijdag hebt niet al 2 weken van te voren te gaan leren.

Ik hoor vaak dat het helemaal niet kan maar bij ons is het vaak zo dat de week voor de toetsweek ook nog een stuk of 4 toetsen staan geplant. Die toetsen zijn dan even jammer en daar besteed ik nooit zoveel tijd aan. Ik neem de stof even door en ga weer verder met de toetsen in de toetsweek. Toetsweektoetsen tellen vaak veel zwaarder mee dan normale toetsen daarom vind ik die een stuk belangrijker dan de rest. Zet daarom de rest wat je nog allemaal moet doen voor school heel eventjes aan de kant.

Plan de week voor de toetsweek niet te veel dingen naast school. Die week is vaak nog vervelender dan de toetsweek zelf. Je hebt die week nog het gewone lesrooster terwijl je al een hele hoop toetsen moet leren. En tijdens de toetsweek heb je maar een of twee uur per dag les en heb je de rest van de dag niets meer.

Ook is het belangrijk om te ontspannen! Ga niet alleen maar leren, leren, leren. Dat gaat je niet helpen voor een beter cijfer. Maak een leer schema. Leer niet uren achter elkaar dat hou je toch niet vol. Leer 15 a twintig minuutjes en neem dan een minuut of 5 pauze. Zo hou je het leren een stuk langer vol dan dat je gaat zitten stampen.

En als laatste de aller belangrijkste tip die ik je kan geven. leg ongeveer een half uur voor dat de toets begint al je school werk weg, en ga iets doen wat ontspannend is. het maakt niet uit wat maar zorg dat je helemaal ontspannen bent. Zorg dat je op tijd op school bent zodat je ontspannen je spullen kunt pakken en rustig kunt gaan beginnen. Neem je tijd, en ga niet stressen als je een vraag niet weet. Als je ontspannen aan een toets begint en ook ontspannen blijf dan maak je de toets altijd veel beter dan dat je helemaal gestrest bent!
Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben!! Hebben jullie nog tips zet ze dan onder in de comments.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb toevallig aankomende week toetsweek! Handige tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb enkel nog twee mondelingen, spannenddd.

    PS: Doe jij al mee aan mijn winactie? :D
    http://www.tessevea.nl/2014/01/winactie-2x-new-black-original-ombre.html

    BeantwoordenVerwijderen